EEN ZOET UITSTAPJE……naar het VLASSERIJ- en SUIKERMUSEUM IN KLUNDERT!

Vlasserij en Suikermueum 1Op donderdag 16 februari om 9 uur was het verzamelen in de Officiersmess onder het genot van een heerlijk kopje koffie/thee met daarbij een lekker koekje geheten kletskop. Dat dit koekje helemaal die ochtend bij de postactieven paste, was al gauw duidelijk, want de tongen gingen ook op deze vroege morgen rap los en we hadden elkaar weer heel wat te vertellen voordat we de bus ingingen. Met 29 man/vrouw vertrokken we met een bus van "DE SCHELDESTROOM" richting Klundert, waar we twee rondleidingen zouden krijgen.

Vlasserij en Suiker museum 2Een over de verwerking van onze bekende suikerbieten en een over de verwerking van vlas. Maar voor dat het zover was, werden we door de vrijwilligers aller hartelijkst ontvangen in een prachtige ruimte waar de gebakjes  al op tafel klaar stonden en werd de koffie/thee al gauw ingeschonken, waarna het genieten in de ambiance van het museum meteen op een zoete manier al kon beginnen.

Vlasserij en Suiker museum 3Na al het zoete genieten werd de groep in twee gedeeld en ging de ene groep met rondleider naar het suiker gedeelte en de andere met rondleider naar het vlas  gedeelte.
Om 12 uur hadden we de voortreffelijke lunch, verzorgd door de vrijwilligers in het museum, het ontbrak ons werkelijk aan niets. Hierna wisselden de groepen van rondleider van suiker naar vlas en omgekeerd. Zo kwam eenieder over de twee onderwerpen alles te weten. Wat een bevlogen rondleiders en als je dacht dat je alles al wist over de suikerbiet en vlas, nou…..er kwamen toch steeds weer zaken voorbij waarvan je dacht, ooooohhh,  wacht even, deden de mensen op het veld of in de fabriek het zo? Kortom, het spreekwoord is absoluut waar, je bent nooit te oud om te leren en dat gold zeker bij dit uitstapje.

Vlasserij en Suikermuseum 7

Maar in alle eerlijkheid, wat hebben de mannen en vrouwen vroeger keihard gewerkt op het veld, in weer en wind met gereedschappen uit die tijd, om alles verbouwd te krijgen en te oogsten. Wat mij dan ook raakte was toch de vindingrijkheid van de mensen ook in die tijd om toch steeds  weer andere gereedschappen uit te vinden, waardoor  het zaaien, verplanten, onkruidbestrijding en de zelf gemaakte diverse gevaarlijke (voor handen/vingers) oogstmachines , waardoor het in die jaren voor de mannen en vrouwen makkelijker werd.

Vlasserij en Suikermuseum 6Na de rondleidingen gingen we met de bus een rondrit maken door de polder, waar tijdens de rit door een rondleider van het museum het nodige werd verteld over de verbouwing van suikerbiet en vlas met interessante wetenswaardigheden. Uiteraard kwamen we met de bus ook langs de suikerfabriek in Dinteloord, dat kon natuurlijk niet uitblijven.
En als je dan dacht dit was het, kwam er nog wat uit de hoge hoed, allemaal weer het museum in, voor een lekker afzakkertje oftewel drankje, maar daarna was het toch op en heeft de voorzitter alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet, enthousiasme waarmee ze vertellen en voor een fantastische dag in het Vlasserij- en Suikermuseum. Het museum is dan ook een grote aanrader voor diegenen die er nog niet zijn geweest, zo dicht bij huis en toch een fantastische dag gehad met zijn allen. Gaat u er individueel heen, probeer dan een rondleiding met gids te krijgen, dan hoort u zoveel meer, absoluut de moeite waard. En zo kwam een geweldige dag ten einde, maar eerst terug naar de basis met nog een lekker hapje langs de lijn bij Paresto.

Foto's staan hier

Tot ziens op 16 maart bij de A.L.V.
Groetjes Marian van Bergem.