Dagje uit naar de KMA en stamppotten

Dubbelklik op de foto

19 februari 2015. Met twee bussen zijn we vertrokken naar de Koninklijk Militaire Academie in Breda. Op de KMA werden we ontvangen op het kasteel in de Indië zaal. Met een kopje koffie en een plakje (defensie) cake kon iedereen bijkomen van de busreis en het traplopen naar de Indië zaal. We werden van harte welkom geheten door dhr Roozendaal, sectrataris van de Historische Verzameling KMA.
Vanuit hier werden we verdeeld in drie groepen van ongeveer 20 perosnen, met ieder een eigen rondleider.
In rondleiding eén werd een bezoek gebracht aan het Huis van Brecht, het oudste stenen huis van Breda. In de kelder kon men diverse restanten zien, die bij de renovatie waren gevonden. Hierna werd door gelopen naar het Koningin Wilhelmina Paviljoen waarin de een permanente expositie is ingericht over het kasteel maar ook over haar bewoners.
In rondleiding twee werd meer informatie gegeven over het terrein en de activiteiten die er plaatsvinden voor de opleiding van de cadetten. Het sportveld, sportzaal en ook het lesgebouw 't Uiltje werden bezocht.
In rondleiding drie bezocht de groep de granaattoren. Hier staat een maquette van het KMA terrein. Aan de hand van deze maquette werd nader ingegaan op de historie van het kasteel en de KMA.
Tussendoor was er gelegenheid om langs het buffet te gaan van het bedrijfsrestaurant van de KMA. We mochten aanschuiven in de kolommenzaal, die normaliter alleen is voorbestemd voor cadetten.
Om 3 uur stonden de bussen weer voor om ons te vervoeren naar Woensdrecht. Voor vele een vermoeiende dag. Men had niet geweten dat het terrein zo groot was en we hebben te maken met historische gebouwen. Dit houdt in dat de toegankleijkheid niet optimaal is. Desondanks voor velen opnieuw een onvergetelijke dag.

Voor de foto's kijk hier