Oorspronkelijk zou deze lezing in november plaats vinden, maar door organisatorische omstandigheden werd de datum verschoven naar 20 december 2006.
Na de ontvangst met een kop koffie werden de spreker en aanwezigen van harte welkom geheten. Het aantal leden dat was gekomen overtrof onze verwachtingen; 75 personen hadden voor deze lezing hun huis en haard verlaten.
De lezing werd gehouden door Coert Munk, directeur van het vliegveld Teuge maar vooral voorzitter van de stichting “Duke of Brabant” eigenares van de Mitchell die in 1944 is gebouwd, maar ook van een Beechcraft, een Fokker S-11 (deze is dit jaar onfortuinlijk gecrasht) en 3 Piper Cups.

B-25 Mitchell bommenwerperSinds 1 januari 2005 is de stichting ondergebracht bij “Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht”op Gilze Rijen. Het enthousiasme waarmee Coert over zijn club maar in het bijzonder over zijn Mitchell praat is hartverwarmend, zoals over de geschiedenis van het bouwen in Amerika en de levensloop van dit vliegtuig. (zij is nu al weer 62 jaar oud). Maar ook de geschiedenis van het ophalen uit Amerika, het overvliegen naar Europa, het cleanen en de kist vliegvaardig maken naar de hedendaagse luchtvaarteisen om het vervolgens in de kleuren van vandaag te brengen is een erg lang verhaal dat Coert in de tijdpanne van anderhalf uur wist te presenteren.
Buiten dat het verhaal lang is kost dit gebeuren nog een aardige euro ook. Om het hoofd boven water te houden werken er 200 vrijwilligers op allerlei terrein aan de instandhouding van dit vliegtuig. Dat er door grote bedrijven gesponsord wordt behoeft geen betoog. Heel inventief wordt er bijvoorbeeld een logo van het desbetreffende bedrijf in het bommenruim aangebracht; bij het overvliegen gaan de bommenluiken open en uw naam verschijnt, dat is voor de sponsor natuurlijk kikken.
Het vragenkwartiertje daarna werd ook ten volle benut. De activiteitencommissie kan terugkijken op een geslaagde middag maar ook op een zeer geslaagd 2006. Het aantal deelnemers stijgt ieder keer weer, mede door de leden. Ik zeg wel eens “ze zijn allemaal bij de padvinderij geweest en hebben ‘Hoort zegt het Voort’ geleerd, maar passen het ook toe”. Geen moment verslapte de aandacht van de toehoorders verslapt en dat zegt wel iets voor een lezing in de middag zo kort na de lunch!