Je ziet ze wel staan die enorme koeltorens met dikke wolken stoom er boven. Vanuit Zeeland en vanaf de Brabantse wal zijn ze goed zichtbaar. Het zijn de torens van de kerncentrale in Doel.
De activiteitencomissie had voordat op woensdag 28 juni jl. het bezoek aan de kerncentrale begon een lunch geregeld in “Brasserie de Molen” die buitengewoon goed was. We verwachtten allemaal een kop soep en wat broodjes, maar het werd een drie gangen menu met koffie na. Met een goed gevulde maag konden we ons om 14.00 uur melden bij de centrale.

Kerncentrale DoelWij werden in het informatiecentrum ontvangen alwaar een uitleg van 45 minuten er voor zorgde dat wij goed geïnformeerd raakten over de werking van de centrale en al wat er aan vast zat. Indrukwekkend was hoe in grote getallen de productie van stroom werd verteld. In België zijn twee kerncentrales één staat er in Doel en de ander in Tihange. Van de totale stroomproductie in België neemt de kerncentrale 58% voor haar rekening.
Er werden vragen gesteld over de veiligheid met betrekking tot stralingsgevaar. ”Als wij het niet veilig vinden waren we allang ergens anders gaan werken”, was het antwoord. Er zijn speciaal opgeleide personen in de functie van “stralingsbeschermer”. Jaarlijks worden er tien opgeleid.
We hebben bij elkaar  zes km gelopen over het terrein en in de gebouwen. De toegang wordt streng gecontroleerd. Het ritueel was, paspoort inleveren in ruil voor een soort chipkaart waarmee alle deuren en poorten konden worden geopend. U blijft bij de rondleider, u draagt een helm, telefoon uit en eventueel samen met fototoestel en tas in een kluisje opbergen. Voordat we naar binnen gingen werd iedereen gefotografeerd. Het zijn de strenge regels,  na 11 september. We stonden naast de turbine  die met een enorm geraas zijn werk deed. Het was imposant om dit mee te maken. Buiten hebben we naast de enorm hoge koeltoren gestaan en gezien hoe het koelwater met geraas naar beneden kwam.
Na deze voortreffelijk geleide middag werden we verrast met een drankje naar keuze en ik kan u zeggen dat de Palmpjes, de blondjes, de cola’s en andere frisdranken sissend naar binnen gingen.
Dank u, organisatie van de Kerncentrale in Doel. Het was de moeite waard.