Op dinsdag 21 september zijn we door de brandweer van de KMSL op de Vliegbasis Woensdrecht op grootse manier ontvangen door Adjudant Rousch, Sgt. van Rossum en SM. Klein. Ze hebben ons op een uitermate interessante wijze duidelijk gemaakt wat de opleiding tot brandweerman op een vliegveld inhoudt.

Brandweer Oefen en TrainingscentrumHet is misschien bij het algemeen publiek niet zo bekend, maar het Brandweer Oefen en Trainingscentrum op Vliegbasis Woensdrecht is een van de modernste van Europa. Het is een terrein van 200 x 250 meter groot. Of het nu gaat om het bestrijden van branden in kantoren, reparatiewerkplaatsen, magazijn of woonpanden, het kan daar allemaal gesimuleerd worden.
Natuurlijk gaat het bij de Luchtmacht ook om het bestrijden van vliegtuigbranden. Zo staat er een oefenhelicopter, een DC-10 een F-16 en een passagierstoestel waarop geoefend kan worden.
Wilt u zich eens voorstellen dat een toestel neerkomt bij een wooncomplex waar in de buurt toevallig een bedrijf staat dat gevaarlijke stoffen in haar producten verwerkt en u heeft de leiding bij de brandbestrijding? Het gaat dan niet alleen om het blussen van de brand, het gaat ook om het redden van mensenlevens, het rekening houden met vrijgekomen gevaarlijke stoffen, het waarborgen van de veiligheid van het eigen personeel, het bestrijden van verschillende type branden die wellicht in combinatie kunnen voorkomen, het juiste leiderschap de split-second-decisions, ga zo maar door. Begrijpt u het nog?  Hier wordt je opgeleid tot een zeer gewilde professional. De tijd van het werk als simpele spuitgast is hier definitief voorbij.
Je moet al heel wat kennis en vaardigheden bezitten wil je aan de opleiding beginnen en je leert je een slag in de rondte voordat je alles onder de knie hebt. Het kan allemaal op het oefencentrum gesimuleerd en geleerd worden. Het oefencentrum is onder de vakgenoten zo vermaard dat hier ook civiele en buitenlandse korpsen komen oefenen.

Brandweer Oefen en TrainingscentrumVanuit de controletoren kunnen met behulp van een geautomatiseerd systeem via de computer allerlei soorten branden worden geprogrammeerd, waarop de brandweermannen dan weer adequaat moeten reageren. Het materiaal dat buiten staat opgesteld en de brandweerwagens zelf zijn het nieuwste van het nieuwste. De opleiding van de Klu is up-to-date en van hoog niveau. De Vliegeropleiding op Woensdrecht mag dan wel sexy zijn, maar ze is wel verplaatsbaar. Met de bandweeropleiding heeft de vliegbasis echter, ook internationaal, een hele sterke troef in handen om haar voortbestaan te waarborgen.
Na de twee uur durende rondleiding werd in de officiersmess onder het genot van een drankje nog nagepraat waarna we van een gezamenlijke maaltijd hebben genoten. Het was een indrukwekkende middag.