Hasselt ontsnapte aan het in 1601 door de aartshertogen Albrecht en Isabella uitgevaardigd verbod op verkoop en productie van jenever omdat het tot 1795 bij het Prinsbisdom Luik behoorde. Hollandse troepen die van 1675 tot 1681 in de stad legerden zorgden ervoor dat Hasseltse jenever, meer dan andere Belgische jenevers, aroma's van kruiden en bessen meekreeg.  Jeetje, waar Defensie al niet goed voor is! Tijd om te checken wat er van de door ons bijgebrachte kennis van toen is blijven hangen.

Bezoek aan Hasselt26 leden stonden in de vroege morgenstonde te trappelen van ongeduld, voor vertrek richting België. Na het ledigen van de kopjes, gevuld met het overbekende bruine vocht, aangevuld met wat lekkers, werd vertrokken richting de Stad Hasselt. Na de nodige stops and go, op de Antwerpse ring, kwam alras de stad Hasselt in zicht, gelegen in het wonderschone Haspengouw land.

Uitleg van de JeneverDe ontvangst in het Jenever museum en de daarop volgende rondleiding, was subliem. Betrokken gids wist de groep uitstekend en humoristisch te informeren over het wel en wee van verleden tot heden, van de stad Hasselt en de daarmee samenhangende Jenever cultuur.
Wat zeker in de smaak viel, was de degustatie van de diverse soorten jenever, elixers en andere ziektewerende drankjes. Menigeen kon de verleiding niet weerstaan, om één of meerdere verpakkingen met inhoud in te slaan.

 

Een Jenevertje mag tochNa dankzegging aan de gids en herbergier van het Jenever museum, werd de kompasnaald gezet op het Borrelhuis. Hier werd, na Willy en Marius herdacht te hebben, een uitstekende lunch voorgezet, overgoten met de bekende Belgische bieren en fris. De reis naar Woensdrecht, verliep vrij rustig, daar het oogledenbesluit, uitgereikt voor aanvang van de terugreis, intensief werd gelezen.